MENÜ

online hitelek
 
    


Vajon megéri-e forintra váltani a deviza alapú hiteleket? Hogyan változik június 11-től a pénzintézetek hitelezési gyakorlata? Több más kérdés mellett ezekre adott választ Sztanó Imre, az Erste Bank Hungary lakossági üzletág vezérigazgató-helyettese.

 

Elsődlegesen arról esett szó, hogy a deviza alapú hiteleken belül különbséget kell tenni az euró és az egyéb devizákban nyújtott hitelek között, vagyis az euró alapú hitelek létjogosultsága – ellentétben a többi devizával – jelenleg nem kérdőjelezhető meg. A forint alapú hiteleknek ugyancsak fontos szerepük van a hitelezésben. A forint kamatszintek további csökkenésével a forinthitelek akár át is vehetik a domináns szerepet a hitelezésben.

A svájci frank alapon történő hitelezés megszüntetésének két oka is volt: egyrészt a CHF árfolyama hosszabb távon nagyobb mértékben ingadozott, mint az euróé, másrészt az Erste Bank számára a likviditás biztosítása is egyszerűbb euróban. A refinanszírozási és az árfolyam ingadozásából eredő probléma ugyan megfelelő pénzpiaci helyzetben nem merül fel, ám a válság okozta krízisperiódusokban tapasztalhattuk ennek jelentőségét, emiatt jelenleg is indokolt a svájci frank alapú hitelezés beszüntetése.

A vezérigazgató-helyettes véleménye szerint a devizahitelek forintra váltása összetett probléma. A devizahitelek felvétele idején az árfolyam akár 15-20%-kal is erősebb volt a jelenleginél, tehát mostani átváltás esetén az árfolyamkülönbség beépül a tőkébe, azaz az ügyfél rosszul jár, hiszen magasabb összegű törlesztést fizet. Ha azonban a törlesztő részlet nem emelkedik, akkor kérdés az, hogy ki fizeti meg az árfolyamkülönbséget, hiszen ez a teljes devizaállományt tekintve jelentős összeg.

Tulajdonképpen nincs jelentős különbség az állásukat vesztett forint, illetve devizahitellel rendelkezők fizetőképessége között. Továbbá a pénzintézetek saját mentőcsomagjaikkal is igyekeznek segíteni a nehéz helyzetbe került ügyfeleknek, hiszen a banknak is érdeke, hogy az ügyfél fizesse hiteltörlesztését. Sztanó Imre szerint nem létezik olyan jó megoldás, amely általánosságban mindenki számára megfelelő lenne, illetve egy szűkebb ügyfélkör esetén sem biztos, hogy a devizahitelek forintra való átváltása az egyetlen megfelelő megoldás a problémára.

A forintra történő átváltás olyan hitelek esetében lehet működőképes, melyet az ügyfelek olyan árfolyam mellett vettek fel, hogy a kiváltás által árfolyamnyereségük keletkezne.

A vezérigazgató-helyettes szerint a június 11-től életbe lépő hitelezhetőségi limit nem lesz nagy hatással a bankpiacra, ugyanis a legtöbb pénzintézetnél már eddig is a jövedelmek figyelembe vételével működött a hitelezés. A bankok valószínűleg állami beavatkozás nélkül is mérlegelték volna, hogy adott hitelösszeg felvételéhez mekkora összegű jövedelmet várnak el.

Forrás: penzentrum.hu

 

Soha fel nem vett pénzeket törleszthetnek a frankhitelesek

 

Hírek

 • Adómentes munkáltatói támogatás! További segítség a devizahiteleseknek
  2011-11-30 08:47:38

  A Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a munkaadók adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak 7,5 millió forintig a rögzített árfolyamú végtörlesztésre .

   

  tovább...

 • Téli lakás- és jelzáloghitel akció
  2011-11-30 08:39:31

  Kiemelt partnerünknél nincs megállás! Télen is különleges kedvezményekkel állnak lakásvásárlási vagy szabad felhasználású hitelt felvenni szándékozó ügyfeleink rendelkezésére.

  Az akció részletei:

  • Elengedik a hitelbírálat díját mind lakás-, mind szabad felhasználású hitelnél
  • Átvállalják az értékbecslés díját, az összes ingatlanfedezetre – előzetesen sem merül fel!
  • Elengedik a TAKARNET lekérdezés díját befogadáskor az összes ingatlanfedezetre

  Tovább...

Asztali nézet